Bezár

Hírarchívum

2024. Május

Prof. Dr. Kónya Zoltán, Dr. Fendler Judit, Lantos Csaba, Prof. Dr. Szabó Gábor, Bódis László és Dr. Janáky Csaba felavatja az Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását az SZTE Science Parkban

2024. május 17.
8 perc

A Szegedi Tudományegyetem egyszerre három célkitűzésében jelent fontos mérföldkövet az e-üzemanyagot előállító új tesztállomás. Környezettudatosan fenntartható zöld energiát termel; gazdasági partnerekkel együttműködve SZTE-s laboratóriumi kutatásokat visz el az ipari felhasználás küszöbéig; létrehozását pedig az egyetem előremutató interdiszciplináris szemlélete segítette.

GTK_plakatpalyazat

2024. május 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar az idei évben fennállásának 25. jubileumát ünnepli. Ez alkalomból plakátpályázatot hirdetett, amely mindenki számára nyitott volt a hallgatóktól az alumni közösségen át a dolgozók köréig.

img_3308

2024. május 17.
3 perc

Ismét közös sportolásra invitálják a szervezők az SZTE rektori hivatal dolgozóit a Kihívás Napján, május 29-én, szerdán. Jóga, pingpong és tollaslabdázás szerepel a programok között.

KJA-Number-7352

2024. május 17.
15 perc

Jog és kommunikáció címmel szervezett konferenciát május 15-én a Wolters Kluwer és a Szegedi Tudományegyetem. Az egésznapos tanácskozáson a modern kommunikációs technológiák versenyképességi kihívásait vizsgálták meg az előadók. Elhangzott, napjainkban elkerülhetetlen, hogy a jogászok is lépést tartsanak a digitális technológiai fejlődéssel, és ebben fontos szerepük van az egyetemeknek is.

KJA-Number-5628

2024. május 16.
2 perc

Több mint 140 végzős pedagógushallgató részvételével elkezdődött Szegeden az „Akik arra születtek…” Pedagógus álláshelyek 2024. című rendezvénysorozat. A Belügyminisztérium köznevelési szakterülete a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületével, valamint kilenc pedagógusképzést folytató felsőoktatási intézménnyel együtt, a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számára egy olyan rendezvénysorozatot hívott életre, amely keretében konkrét és naprakész információkkal szolgálnak a munkáltatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a pályára készülők megismerjék a pedagógus-életpálya belső értékeit, és ezzel a hivatásukra való felkészülés során az elköteleződésük megerősödjön.

Kiallitas_megnyito_S-9

2024. május 16.
3 perc

Az SZTE Rektori Épület átriumában nyílt kiállítás május 13-án dr. Szalai György munkáiból. A megnyitón köszöntőt mondott prof. dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, valamint két művel ajándékozta meg a megjelenteket ez alkalomból Varga Laura fuvolaművész.

Kiss_Laszlo5

2024. május 16.
1 perc

Május 21-én, kedden este érkezik az év ismeretterjesztő előadása - a Mentorháló vendége a zseniális tudománynépszerűsítő guru, Prof. Dr. Kiss László csillagász.

szte_vivo_klub_borito

2024. május 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem sportolói is részt vettek az idei Vívó MEFOB-on, ahol szép eredmények születtek. Az SZTE Vívó Klub edzésén jártunk, ahol Nagy Zsolttal, a klub alelnökével és három hallgatóval is beszélgettünk a versenyen szerzett élményekről.

delegacio_Kina1

2024. május 15.
3 perc

Ahogyan korábban megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem delegációja Kínába látogatott és a nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítésével kapcsolatos tárgyalásokat folytatott. Az út során egy személyes kapcsolatnak köszönhetően az egyik legrégebbi egyetem, a Shanghai Jiao Tong University (SJTU) vezetőivel is találkoztak a küldöttség tagjai és az együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

fenntarthatosag_kep2

2024. május 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen 7 egyetemi kar 20 oktatójának közreműködésével fenntarthatósági tematikájú kurzusok fejlesztése kezdődött meg idén tavasszal az RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás projekt támogatásával.

Gryllus Dániel előadóművész és Fabiny Tamás evangélikus püspök 'Szolga csak egy van: az Isten' című Weöres Sándor-esten a Szegedi Tudományegyetem rektori épületének dísztermében. Fotó: Zentai Péter

2024. május 15.
4 perc

Fabiny Tamás teológus, evangélikus püspök és Gryllus Dániel zeneszerző, előadóművész Weöres Sándor-estjén jártunk a Szegedi Tudományegyetem tavaszi fesztiválján.

Dr. Laczkó Sándor (SZTE), a Lábjegyzetek Platónhoz konferenciák rendezője. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2024. május 15.
4 perc

Idén „A félelem” fogalma áll az SZTE BTK Filozófia Tanszék és a Magyar Filozófiai Társaság szokásos „Lábjegyzetek Platónhoz” konferenciájának fókuszában. A huszonkettedik éve minden májusban megtartott előadássorozat, amelyet május 16-17-én rendeznek a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában, az évek során a hazai filozófiai élet egyik legnagyobb és legrangosabb szimpóziuma lett.

grecso_krisztian1

2024. május 14.
3 perc

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.

Az_A-vitamin_terminologia_aktualizalasat_javasolja_az_SZTE_professzora_egy_berlini_kollegajaval_foto_Kovacs-Jerney_Adam

2024. május 14.
3 perc

Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új megnevezése és a táplálkozási ajánlások kiigazítása vált szükségessé – hívta fel a figyelmet közös kutatásában Prof. Dr. Bánáti Diána, az SZTE professzora és Dr. Ralph Rühl berlini tudós.

pexels-pixabay-265152

2024. május 14.
1 perc

Jog és kommunikáció címmel szervez konferenciát a Wolters Kluwer, az SZTE Üzleti Jogi Intézete és az SZTE Európai Értékek Elemző Központja május 15-én a Szegedi Tudományegyetemen.

pexels-donaldtong94-109669

2024. május 13.
1 perc

Még bő két hétig lehet szavazni arra a színészre, aki a Szegedi Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén átveheti majd az SZTE közönségdíját.

Sisu_konfuciusz_ajandek

2024. május 13.
4 perc

Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese vezette azt a delegációt, amely a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének (SISU) meghívására utazott Kínába. A találkozónak különleges aktualitást adott Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság elnökének magyarországi látogatása, amelynek során jelentős, a felsőoktatást is érintő megállapodások születtek a két ország között.

Nyito1_MTA_197._kozgyules

2024. május 12.
6 perc

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.

Nyito_2_MTA_doktorok_197_kozgyules_elott

2024. május 10.
12 perc

Hetvenhét kutató nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet, mely díjátadó ünnepségét az MTA-székház felújítása miatt az Országos Széchényi Könyvtárban tartották 2024. április 23-án. A Magyar Tudományos Akadémia a 197. közgyűlése előtti rendezvényen a szegedi tudományos műhelyek 11 kutatója vált az MTA doktorává.

VOSZ_Smart_Startupverseny

2024. május 10.
2 perc

Az SZTE Hungarian Startup University Programból indult ReFilamer kategóriagyőztes lett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Szervezete által meghirdetett VOSZ Smart Startupversenyen, az ötletgazda, Kiri Hunor képviseletében.

Fuveszkert

2024. május 10.
1 perc

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napja és a Magyar Természet Napja. Ebből az alkalomból nyereményjátékot hirdet a Szegedi Tudományegyetem. A természetvédelmi kvízt helyesen kitöltők között SZTE Füvészkert belépőket sorsolnak ki a szervezők.

PoC_nyito

2024. május 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is meghirdeti Proof of Concept Alap pályázatát, amelyre a támogatást az Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ biztosítja. A pályázat és a pályázás menetének bemutatásával kapcsolatban 2024. május 14-én 15:00 órai kezdettel webinárt tartanak a kiírók.

Sorakozo_oszapocsalad

2024. május 10.
5 perc

Verebekkel, galambokkal a városi betondzsungelben is találkozhatunk, egy kis odafigyeléssel azonban még több és változatosabb madárfajt szoktathatunk a környezetünkbe. A kis tollas élőlények nemcsak szép hangjukkal bűvölnek el minket, de hasznosak is – például elfogyasztják a legyeket és szúnyogokat. Szegeden és környékén tengelicek, széncinegék, meggyvágók és csízek is élnek. Hogyan tehetjük barátságossá számukra a környezetünket? – erről kérdeztük Dr. Tölgyesi Csabát, az SZTE ökológusát a Madarak és fák napja alkalmából.

Juniorok_viadala_2024

2024. május 08.
4 perc

Ismét összecsaptak a dél-alföldi régió középiskolásai az SZTE Juniorok Viadala döntőjében: az elődöntő 628 diákja közül 92-en jutottak tovább a Rektori Hivatalban rendezett megmérettetésre. A Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyéből érkező négyfős csapatok legjobbjai nemcsak élményekkel, hanem több százezres nyereményekkel és felvételi pluszpontokkal lettek gazdagabbak.

Szerencsés utat! - A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak kiállítása a Fekete Házban

2024. május 08.
2 perc

Május 2-án nyílt meg a szegedi Fekete Házban a „BACHTALO DROM! – Szerencsés utat!” – című összművészeti hallgatói tárlat. A kiállításon a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium hallgatóinak alkotásai tekinthetők meg: festmények, grafikák, fotók, kisplasztikák, installációk és illusztrált versek láthatók.

Fabiny Tamás és Gryllus Dániel előadása a Budavári Evangélikus Szabadegyetemen 2016-ban.

2024. május 07.
9 perc

Weöres Sándor születésének 100. évfordulóján, 2013 nyarán a költő gyermekkorának falujában, a csöngei evangélikus templomban különleges igehirdetést tartott Fabiny Tamás lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Gryllus Dániel zeneszerző-előadóművész, a Kaláka együttes tagja. Ezt a párbeszédes prédikációt ismétlik meg csütörtökön az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozatában a múlandóságról, a mindenséghez mért emberi létezésről és az Úr szépségéről.

lc

2024. május 07.
2 perc

Az LHT május 15-én az SZTE-n teszi mindenkinek jobbá a napját játékokkal, számlanyitási lehetőséggel, kvízekkel, nyereményekkel, chill zone-nal, szóval nem lesz érdemes kimaradni a buliból.

Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője

2024. május 06.
7 perc

Középiskolásoknak szóló számítógépes modellezési videósorozatot készít Dr. Földi Péter egyetemi docens az SZTE Fizikai Intézet Elméleti Fizikai Tanszékének vezetője. A 6. részénél tartó sorozat Fizika és Python - játék és modellezés címmel érhető el, és célja, hogy szórakoztató metodikával vezesse el a fiatalokat a numerikus számítások heuréka élményéhez.

IMG_9088-001

2024. május 06.
2 perc

„Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi tudományegyetemen” címmel szervezett bemutatkozó workshopot az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter 2024 május 2-án a Szegedi Tudományegyetem Rektori épületében.

SZEBIT2023

2024. május 06.
3 perc

A PC Trade Systems munkatársainak jelentős része a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Tanulmányaik befejeztével sem szakadnak el az alma matertől: az IT vállalkozás szakemberei nemcsak vendégoktatóként vannak jelen az SZTE-n, hanem különböző egyetemi projektekben is dolgoznak.

A_Ketto_fenyes_aranytegla_szerzoje_elott_ketto_fenyes_karrierlehetoseg_is_all_nyito

2024. május 06.
4 perc

Tatár Botond, „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” című alkotói pályázat győztes versének szerzője orvosnak tanul az SZTE-n. Mióta és miért ír verseket? Mi ihlette a nyertes verset? Milyen orvos szeretne lenni? Ezekről is kérdeztük a hallgatót, aki Karikó Katalinról és Szent-Györgyi Albertről is írt a Kettő fényes aranytégla című díjnyertes költeményében.

ICE_S-39

2024. május 03.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar külföldi hallgatóinak egyesülete, az International Student Union of Szeged (ISUS) megrendezte a 11. Nemzetközi Kulturális Estet. A hagyománnyá vált esemény idén április 26-án a Pick Arénában kapott helyet.

30evesazEETK

2024. május 03.
1 perc

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ immár 30 éve nyújt különböző szolgáltatásokat a hallgatók számára, segítve őket az egyetemi élet kihívásaival való megküzdésben és sikeres tanulmányaikban.

Jónás Gyöngyi, az SZTE SZAOK Orvosi Készségfejlesztési Központ szakoktatója bemutatja a magas hűségű páciens szimulátort az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium diákjainak.

2024. május 03.
4 perc

- Várakozásunkat felülmúló élmény volt, érdekes laborlátogatásokon vettünk részt, fejlett berendezéseket ismertünk meg – válaszolták kérdésünkre az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanulói, akik a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny keretében látogattak a Szegedi Tudományegyetemre. Közülük többen is jelezték, hogy az itt látottak még inkább meggyőzték őket, hogy az SZTE orvoskarát válasszák a továbbtanuláshoz.

pexels-viktor-smith-olimpiai_kvalifikacios

2024. május 02.
1 perc

2024. június 20-23. között Budapesten rendezik meg az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatot, mely során a gördeszka, a BMX Freestyle, a sportmászás és a breaking legjobb versenyzői mérik össze tudásukat. Egy ilyen összetett, négy sportágból álló rendezvény nem valósulhat meg önkéntesek nélkül.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek