A városi klímamódosító hatásának online megjelenítése

A projekt időtartama

2009-től

Résztvevők

Országos Meteorológiai Szolgálat

SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék


A projekt főbb eredményei

A településeken a természeteshez képest módosul a felszín anyaga, fizikai tulajdonságai, szerkezete, a légkör összetétele, ennek eredményeként az energia- és vízmérleg. A változások hatására egy helyi klíma alakul ki, a városklíma, melynek a kifejlődése során a legtöbb klímaparaméter kisebb-nagyobb módosulást szenved. A különbségek kimutatására gyakran alkalmazott módszer egy (vagy több) városi-külterületi állomáspár adatsorainak feldolgozása.

Hazánkban Budapesten kívül csak Szegeden van hivatalos, az Országos Meteorológiai Szolgálat által rendszeresített párhuzamos mérés bel- és külterületen. E két állomás együttesen a terület regionális meteorológiai viszonyainak rögzítése mellett folyamatosan szolgáltat adatokat a beépített, mesterséges települési környezet – e regionális háttérhez képest – módosult körülményeiről. A városi lakosság számára ezek a változások általában egy melegebb, szárazabb, kevésbé szeles és kissé gyengített napsugárzású levegőkörnyezetet eredményeznek.

Ennek kapcsán adódott az az ötlet, hogy jelenítsük meg – a modern technika és az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva – szemléletesen és folyamatosan az aktuális természetes és városi körülményeket (és így a köztük lévő különbségeket) mindegyik mért paraméter esetében.

A városi állomás a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén helyezkedik el, ezért a felmerült ötlet a tanszék és az OMSz együttműködése eredményeként valósulhatott meg 2009. júniusában. Azóta is folyamatos a két állomás – utolsó 48 órai – adatainak online grafikus megjelenítése magyar és angol nyelven a tanszék honlapján lévő link segítségével, kiválóan demonstrálva Szeged klimatikus módosító hatását mind a szakemberek, mind pedig a legszélesebb (hazai és nemzetközi) publikum számára.

A honlap eddigi működéséről (2011.07.11-ig) részletes látogatottsági adatok állnak rendelkezésünkre. Ezek alapján a 2009. 06. 16. és 2011. 07. 01. közötti időszakban 47 ország 361 városából közel 9400-an tekintették meg. A napi átlagos látogatások száma 30-50 közötti, azonban a meglévő adatokból kitűnik, hogy olykor ez a szám meghaladja a 200-at. A látogatottsági csúcsok időpontját megelőző napokban minden esetben érdekes, viszonylag szokatlan, esetleg jelentős károkat okozó időjárási események zajlottak (nagyobb hideg vagy meleg hullám, intenzív csapadékhullás, erős viharok).

A látogatottsági adatok, valamint az eddigi visszajelzések alapján ez, a két intézmény együttműködésében létrejött honlap kiválóan alkalmas arra, hogy széles körben felkeltse a figyelmet a város klímamódosító hatásaira és a meteorológiai, klimatológiai kutatások fontosságára.


Kapcsolódó publikációk

Unger J, Gál T, 2011: Automata állomáspár Szegeden – A városi klímamodosító hatás online megjelenítése. Légkör (megjelenés alatt)


Az adatmegjelenítő honlap megtekintése